Késő avar sírokat tártak fel Nagykőrös közelében

Késő avar kori temetkezés nyomaira bukkantak a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a M44-es autóút nyomvonalának régészeti mentesítése során. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. megbízásából végzett feltárást a Nagykőrös-Kovács-tanya területén, a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen végezték.

    Az avar kori sírok a korszakban általános sírrabláshoz képest néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak, ráadásul igen feltűnő a férfisírok leletgazdasága. Számos veretes öv mellett több felajzott reflexíjat, nyílhegyeket, és egy ezüstszerelékes hüvelyben elhelyezett szablyát is találtak a szakemberek – tudatta az MTI-vel pénteken a Salisbury Régészeti Kft.
    Közleményük szerint a lelőhely a településtől mintegy 3,5 kilométerre délkeletre, a Csongrádi úttól keletre, a megyehatár közelében helyezkedik el.
    A Salisbury Kft. munkatársai a próbafeltárás során két, egyenként 100 méter hosszú és 2 méter széles kutatóárkot nyitottak meg, amelyekben összesen 14 régészeti jelenséget dokumentáltak. Ezek zöme egy ismeretlen, vélhetően újkori tanyához köthető, de kibontottak itt egy késő avar kori temetkezést is. A feltárt, humuszolt terület több mint ötezer négyzetméteres volt.
    A közlemény kiemeli annak jelentőségét, hogy az avar kori, egymástól körülbelül 8-10 méterre elhelyezkedő, keletnyugati és északnyugati-délkeleti tájolású sírok néhány kivételtől eltekintve bolygatatlannak bizonyultak.
    A számos veretes öves sír mellett a régészek három külön is kiemelkedő sírt is feltártak. Az egyik bolygatatlan férfisírban egy felajzott reflexíj is feküdt, amelyet a bal válltól a lábszárakig az elhunytra fektettek a temetés során.
    A szintén a támadó fegyverzethez tartozó nyílhegyek egy kötegben rejtőztek a bal alkar mellett. A lábak csontjai között a korszakban nagy értéket képviselő, a régészeti leletanyagban viszonylag ritka lemezpáncél töredékei kerültek elő.
    Hasonlóan jelentősnek értékelnek a régészek egy másik temetkezést is, amelyben egy szintén bolygatatlan férfi váz feküdt: a deréktájon elhelyezett övveretek és a medencelapáton feltárt nyílhegyek mellett az elhunyt bal oldalára fektették az ezüstszerelékes hüvelyében elhelyezett szablyáját.
    „A minden bizonnyal a közösség előkelő tagjának számító, rangjelző melléklettel túlvilági útra indított személy a teljes avar társadalomban is számottevő személy lehetett” – idézi a közlemény Farkas Zoltán ásatásvezetőt.
    A Salisbury Kft. szakemberei feltártak egy másik sírt is, ahol az elhunyt, veretes övvel rendelkező férfi szintén felajzott állapotú reflexíját a jobb vállától a jobb lábfejéig fektették. A fegyverhez tartozó nyílhegyeket a bal felkar mellé egy díszített, faragott csontlemezzel záródó, vaspántokkal merevített nyíltartó tegezbe helyezték.
    A területen a Kárpát-medencei talajviszonyok között nehezen megfigyelhető szervesanyagok meglétét is sikerült több esetben rögzíteni.
    Mint a régészek hangsúlyozták, számos íjászsírban sikerült megmenteni a feltárt nyílhegyek tövén rögzített famaradványokat, illetve a veretes övek egyes övvereteire korrodálódott bőrmaradványokat. A restaurátori munkának köszönhetően ezek fontos információkkal szolgálhatnak majd a régészeti eszközökkel alig kutatható tárgytípusok vizsgálatához.
    A leletanyagot az elsődleges feldolgozás után a Ferenczy Múzeumi Centrumban helyezik el – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .