Elhunyt Szegő András, az Interjúkirály

Arold Peter

Szegő András Budapesten született 1948-ban. Jellegzetes szakkomentátor hangját – ökölvívó, birkózás, szinte mindenki ismerte.

Tanulmányait a Szemere Bertalan Általános Iskolában kezdte. 1964-ben, a Kossuth Gimnáziumban érettségizett. Ezután tanult közgazdásznak, járt az ELTE-re és a Testnevelési Főiskola sportvezető szakára, de tanulmányait sehol nem fejezte be. 1970 és 1992 között a Képes Sport munkatársa, a birkózás, a súlyemelés és az ökölvívás szakírója volt.

Külsős munkatársként az MTV sportközvetítéseiben is részt vett. 1994 óta a Nők Lapja szerzője, publicisztikái, riportjai, interjúi hétről hétre olvashatók. A Sport Plusz című lapban is rendszeresen jelennek meg cikkei.

Több filmben is kapott kisebb szerepeket (A turné, Redl ezredes, Sorstalanság, Zsaruvér és csigavér 3. – A szerencse fia, Zsiguli). 2003-ban jelent meg Magánybeszélgetések című interjúkötete. 2008-ban látott napvilágot Antal Imréről szóló könyve, amely pályatársakkal, barátokkal készült interjúkat tartalmaz.

Munkásságáért 2008-ben kapott Prima Primissima díjat.

Személyes találkozásom is volt Szegő Andrással, amely gyermekkoromba nyúlik vissza. A 80-as évek elején egy, az ökölvívásról szóló vetítésen saját film anyagaiból adott előadást számunkra egy kőbányai klubban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .