Súlyos visszaélések az esztergomi temetőben

A sírgyalázás és a koporsólopás mellett több más bűncselekményre is fény derülhet Esztergomban.

Amint arról korábban beszámoltunk, a belvárosi temetőben, a Párdányi család felnyitott kriptájában több hozzátartozójuk maradványait is megtalálták a családtagok, amelyek mind a nyers betonon hevertek.

A koporsókat az Esztergomi Kegyelet Kft. akkori vezetőjének utasítására ismételten értékesítették. Most a kemma.hu-nak három korábbi dolgozó számolt be arról, milyen körülmények között kellett dolgozniuk; egyiküknek például az volt a feladata, hogy a kriptából felhozott, újraértékesítésre szánt halottas ládákat megtisztítsa.

– Folyamatosan terrorban tartott minket, most meg tagad, sőt, még ő vádaskodik – mondta korábbi főnökükről az egyik munkás, aki szerint „egy diktátor utasításainak kellett engedelmeskedniük”. A temetői alkalmazottak szerint gyakran megesett, hogy főnökük házánál kellett dolgozniuk; egyikőjük azt is elmondta, hogy egyszer másfél hónapig a temető közelébe se ment, csak az igazgató lakhelyén tevékenykedett.

Az alkalmazottak megosztották a hírportállal azt is, hogy a temetkezési cég másik két szolgáltatási helyén – a kertvárosi és a szentgyörgymezői sírkertben – is súlyos visszásságok történtek: a cégvezető a temetői hulladékot (koszorúkat, mécseseket) velük ásatta vagy égettette el, miközben számlán azokat „hivatalosan elszállíttatta”.

Emellett a szociális temetéseknél is „trükköztek”: a halottakat koporsók helyet a hamvasztásoknál használt funérlemez-aljakba temették el. Előfordult, hogy a négy-ötszázezer forintos temetések alkalmával a megrendelők csak kétszázezerről kaptak számlát, a többi „zsebbe vándorolt”. – Korábban 470 ezret mondtak egy temetésre, miközben az 350 ezerben megáll. Csakhogy anno külön felszámoltak, kifizettetek mindent, ami pedig alapból benne volt az árban – nyilatkozták az alkalmazottak.

A tizenhat amperes rendszerről ment a tizenkét kilowattos villanykazán. Ez csak úgy lehetséges, ha a biztosítékot „megpatkolják”. Amikor a korábbi vezetés távozni kényszerült, a nyomokat megpróbálták eltüntetni, csak hát így a rendszer nem bírta a terhelést. Három temető együttes villanyszámlája havi háromezer forint volt, a cég lényegében nem fizetett rezsit. A szolgáltató jegyzőkönyvezett és helyreállított mindent. Most „várják” a milliós büntetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .