Elhunyt Géczy Dorottya

Életének 92. évében hétfőn elhunyt Géczy Dorottya Jászai Mari-díjas színművész.

    Géczy Dorottya 1931. május 21-én született Budapesten. 1949-ben végzett a Színművészeti Főiskolán. 1949 és 1951 között a miskolci Nemzeti Színház, 1951 és 1957 között az Ifjúsági Színház és az Irodalmi Színpad, 1957-től a Vidám Színpadon játszott. A pályán eltöltött 70. évi jubileumát a Karinthy Színház színpadán ünnepelte 2019 májusában.
    Az egyik legkiválóbb magyar sanzonénekesként tartották számon. 1985-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.
    Főbb színházi szerepei: Olivia (Shakespeare: Vízkereszt); Edit (Jókai-Földes: A kőszívű ember fiai); Glafira (Dosztojevszkij-Láng: Két férfi az ágy alatt); Elssler Fanny (Rostand: A sasfiók); Bea (Camoletti: Leszállás Párizsban); Királynő (Scribe: Vihar egy pohár vízben); Jolán (Vaszary: Bubus); Sweet Sue (Stone-Wilder-Diamond: Van aki forrón szereti); Andrea (Lakatos: Vágyom egy ágy után); Rózsi (Hámos-Vajdai: Mici néni két élete); Mégisné (Réger-Zsolnai: Dollárpipi); Helen (Schütz: Sajnálom, Mr. Tegnap!); Mária Regina nővér (Goggin: Apáca-pác); előadóestek, sanzonestek.
    Filmjei: Házasságból elégséges (1960); Álmodozások kora (1964); Édes és keserű (1966); Egy kis hely a nap alatt (1973); Cha-cha-cha (1981).

Prózai és zenés darabokban is jelentős alakítások fűződnek nevéhez. Franciás alkatának megfelelően az egyik legkiválóbb magyar sanzonénekesnő volt. Több országban (Ausztria, Svájc, Franciaország, Németország, Izrael) is vendégszerepelt.

Több évig a Budapest Európa Televízió műsorvezetőjeként is ténykedett.

A pályán eltöltött 70 évi jubileumát a Karinthy Színház színpadán ünnepelte 2019 májusában az Éless-Szín Édes teher című előadással. A színpadon köszöntötte Karinthy Márton a színház igazgatója, Felföldi Anikó a MASZK Országos Színészegyesület nevében és Hegedűs D. Géza, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem díszoklevelét adta át neki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .