Tamássy Zdenko

Száznál is több filmzenét írt és 41 évig, a haláláig dolgozott a Magyar Rádióban. A Kossuth-adó szignálját is ő írta. Aztán csupán 65 évesen, egy rutinműtét közben aludt el örökre. Tamássy Zdenko élete.

Tamássy Zdenko, született Vezsenyben, 1921. szeptember 6-án, és Budapest, 1987. június 9-én hunyt el. Erkel Ferenc-díjas és eMeRTon-díjas magyar zeneszerző volt, számos rádió-operett és filmzene alkotója. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1940 és 1946 között. A Magyar Rádió munkatársaként tevékenykedett, ahol többek között a Könnyűzenei Osztály lektora és a Sanzon és Táncdal Bizottság elnöke volt. Munkásságát 1966-ban Erkel Ferenc-díjjal ismerték el.

Az ötvenes években egyszer csak kapott egy telefont, hogy írja meg a Kossuth rádió szignálját. Egy este alatt megtette. A Kossuth-nótát érezte oda illőnek és az „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza” szövegre meg is írta a szignált. A dallam pedig összenőtt a rádióadóval.

De neki köszönhetjük Szabó István két ragyogó mozijának a zenéjét is, ez pedig a Mephisto és a Redl ezredes. Nem mellékesen ő írta a Régi idők focija, a Szeleburdi család, a Palacsintás király vagy éppen a Kántor című bűnügyi sorozat zenéjét is.

1987. június 8-án, 66 éves korában hunyt el. Erről a korabeli lapok egyikében Rudnai Gábor a következőket írta:

Rutinműtétre készült, mely után egy hét múlva otthon lehet. Maga az operáció sikerült is, de mikor a kórterembe visszatolták, megállt a szíve. Tizenkilenc éve ismertem.

A Farkasréti temetőben nyugszik

Tamássy Zdenko (a kép jobb szélén) egy 1971-es felvételen.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A cikk az újságmúzeum és az Arcanum segítségével készült

Kegyelettel.hu Magyarországi temetkezés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .