Fejérpataky Lászlóra, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatójára emlékeztek iváncsai síremlékénél

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen emlékezett hétfőn Fejérpataky Lászlóra, a múzeum egykori főigazgatójára a 100 éve elhunyt történész Iváncsán található, a centenáriumra megújult síremlékénél. A megemlékezésen felavatták a Nemzeti Sírkertet jelölő úgynevezett okos parcellakövet is – közölte a NÖRI az MTI-vel.

    A közlemény szerint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy Fejérpataky László mint a múzeum főigazgatója komoly érdemeket szerzett az első világháború idején, amikor bátorságával és tartásával megakadályozta, hogy a román sereg kifossza a múzeumot.
    Emellett Fejérpataky Lászlónak nagyon sokat köszönhetünk a tudomány, az intézményszervezés, az intézményirányítás terén is – mutatott rá L. Simon László, hozzátéve: a múzeum egykori vezetője iskolateremtő volt, a legkiválóbb tanárok közé tartozott tudományos és etikai értelemben is, hiszen tudta, hogy a tudományosság és az intézményvezetés tekintetében is elengedhetetlen az etikai dimenzió.
    L. Simon László beszédét azzal zárta, hogy a mostanihoz hasonló megemlékezések azért is fontosak, mert kötelességünk a nemzet emlékezetét ébren tartani, hogy tudjuk, kik vagyunk, hova tartozunk, mi a felelősségünk és a küldetésünk a mai időkben is – olvasható a közleményben.
    Idézik Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját is, aki kiemelte: a NÖRI által telepített okos parcellakövek olyan kiemelkedő személyek sírhelyét jelzik, mint a 100 éve elhunyt Fejérpataky Lászlóét, aki nemcsak a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt, de vezette az Országos Széchényi Könyvtárat és tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának is.
    Hozzátette:

„fontosnak tartjuk, hogy a kevésbé ismert, de történelmünk és kultúrtörténetünk szempontjából kiemelkedőt alkotó személyek ismertek legyenek, hiszen mi itt mind, akik ma Magyarországon élünk, méltán lehetünk büszkék a nemzetünk megmaradásáért és felemelkedéséért munkálkodókra.”


    Fejérpataky László magyar történész, akadémikus, könyvtáros és levéltáros, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Felvidéki nemesi családját egészen IV. Béláig vezette vissza. A történeti segédtudományok egyik magyarországi megalapozója volt, aki megteremtette a magyar diplomatikát mint önálló tudományágat. Jelentős eredményeket ért el a címertani kutatásokban, valamint elsőként alkalmazta a modern forráskritikai elveket a magyar középkor történetének kutatásában.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .