Elhunyt Jankovics Marcell

A 79. évesen elhunyt Jankovics Marcellt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendezőt, kultúrtörténészt, írót, politikust az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti – közölte a minisztérium szombaton az MTI-vel.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökét szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt az MMA is saját halottjának tekinti.
    A magyar kultúra meghatározó alakja 1941-ben született Budapesten. Népszerűségét animációs filmjeinek valamint lelkesítő előadói képességének köszönheti – áll az Emmi közleményében. Több alkotásáért magas rangú elismerésekben részesült: a Sisyphus című munkáját 1974-ben Oscar-díjra jelölték, Küzdők című alkotásával pedig 1977-ben elnyerte a cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját.
    1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett. 2010. augusztus 1. és 2011. október 15. között a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága, 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnöke volt.


13420Elhunyt Jankovics Marcell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .