Drágul a koporsós temetkezés Budapesten

Csütörtökön kerül a fővárosi közgyűlés elé az a fővárosi tervezet, amely szerint 20 százalékkal emelné a főváros a temetések hatósági árát. „Nyilván ez nem az a javaslat, amit bárki szívesen megszavaz, de felelősségteljesen kell dönteni” – mondta az Indexnek Tüttő Kata. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes szerint lesz ugyan vita a frakción belül is az előterjesztésről, de a számok világosak:

A főváros három év alatt 1,7 milliárd forinttal egészítette ki költségvetéséből a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatásának fenntartásához szükséges összeget. 2021-re 680 millió forinttal kell hozzájárulnia, amennyiben nem emelkednek a főváros által meghatározható hatósági árak

– mondta Tüttő.

2014 óta nem volt emelés a szolgáltatás hatósági árát illető részen, miközben a bérek az ágazatban 58 százalékkal emelkedtek – igaz, így is a legalacsonyabbak a közszolgáltatási szféra egyébként sem magas fizetései között.

„Az áremelés terve az urnás és a koporsós temetésre vonatkozik, a hamvasztás utáni szórásra nem” – mondta Tüttő.

Hirdetés

Temetkezési szolgáltatás, online ügyintézés, a szertartás online közvetítése Budapest és Pest megye területéről.  Műdekor 2004 Kft.

Elmondása szerint a főváros költségvetése idén és jövőre is feszített: a koronavírus járvány miatt a kormány szolidaritási adó címén 12 milliárdot vont el a fővárostól – az elvonás minden önkormányzatot érint -, a közösségi közlekedés tervezetten felüli vesztesége 20 és 30 milliárd között lesz idén, kiesett a parkolási díjak jelentős része, miközben az iparűzési adót is lehetetlen betervezni.

„A fővárosnak meg kellett néznie azokat a szolgáltatásokat, ahol maga szabhatja meg a hatósági árakat”, annak érdekében, hogy csökkentse a költségvetésre, így az adófizetőkre nehezedő terhet. A temetkezések jelenlegi árai mellett a fővárosiak fejenként évente 34 ezer forinttal járulnak hozzá a temetkezési szolgáltatás fenntartásához.

Tüttő reményei szerint a költségvetésre nehezedő teher az áremeléssel számottevően csökken. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenképpen elkerülendő, hogy ezzel bárki lehetetlen helyzetbe kerüljön, ennek érdekében a fővárosi, és a kerületi támogatási rendszereket is felülvizsgálják.

12220Drágul a koporsós temetkezés Budapesten

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .