Elhunyt Wichmann Tamás

Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában szerdán elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

Gyermekkori súlyos balesete után kezdett sportolni – először boksszal erősítette lábait, majd elkezdett kenuzni. Határtalan kitartása, akaratereje, szorgalma és lelkesedése a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé tette.

Egykor Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt. 1979-ben megkapta az UNESCO fair play díját. Az 1980-as moszkvai olimpián, ahol a csapat legesélyesebb indulója volt, mindenki megdöbbenésére nem sokkal a rajt után leállt és feladta a versenyt.

Pályafutását az MTK-VM színeiben fejezte be. Visszavonulása után az MTK Örökös Tiszteletbeli Tagjává választotta, valamint aranygyűrűvel tüntették ki.

2020-ban 50 perces dokumentumfilmet készítettek életéről Magyar lapát címmel, melyet január 9-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutattak be. A film, melyet Kövessy Róbert rendezett, meghatározott ideig lesz (volt) megtekinthető. Tartalmát tekintve Wichmann Tamás sportpályafutásának főbb eredményeire, és egykori híres kocsmájának (korábbi nevén Szent Jupátnak) utolsó napjaira koncentrál, megszólaltatva a korabeli társasági élet több ismert személyiségét.

A portréfilm középpontjában Wichmann Tamás személye áll, életút-interjú keretében. A helyszín az egykori Wichmann-kocsma. Szó esik gyermekkoráról, sportkarrierjéről, kiegészítve a kocsmájában tanyázó ismerősöknek, a kor élő legendáinak történeteivel, egészen a kocsma bezárásáig (2018-ig). Az elhangzó vallomások színesítik Wichmann élettörténetét. A filmben megszólal Derzsi János színművész; Szügyi István, a „Nagyfa galeri” korábban elítélt tagja; Molnár Tamás, a szamizdatos Inconnu Csoport vezetője, a Pató Pál Párt képviselője; Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes alapítója; Vaskuti István és Árva Gábor, olimpiai és sokszoros magyar és világbajnok kenusok; Jónyer István világbajnok asztaliteniszező, és Ivan Patzaichin(wd) román kenus, sokszoros olimpiai és világbajnok, Wichmann nagy ellenfele.

A bemutató utáni nyilatkozataiban Wichmann beszélt súlyos, gyógyíthatatlannak tudott betegségéről is.

Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .