Vízben úszó jégurna

Egyre nagyobb gondot okoz a temetkezés, és ma már nem számít szentségtörésnek, ha arról beszélünk, hogy előbb-utóbb ezen a téren is beüt a katasztrófa: gondoljunk csak bele, hova fog kerülni a Földön élő, jelenleg már több mint 7 milliárd ember teste egyszer… És akkor még nem beszéltünk a környezetszennyezésről, a mérgező konzerváló anyagokról, a csak nagyon lassan lebomló koporsókról, urnákról, a hatalmas, betonnal és műkővel borított területekről, amelyeken sírok helyett fák is nőhetnének…

A piacon már megjelent néhány környezettudatos, különleges temetkezési eljárás – ismertek a biológiailag lebomló urnák, kapszulák, és egyre többen választanak sír helyett fát, hogy az emléküket őrizze.

Most viszont egy újdonsággal ismerkedhetünk meg: az úszó jégurna a víz tetején lebeg, és olvadás közben lassan szabadulnak fel belőle a jégbe zárt hamvak. Egyszerű, mégis szép módja az elmúlásnak: a testünk visszakerül a természet körforgásába.

A hamvak tengerbe vagy folyóba szórása ugyancsak igénybe vehető eljárás, az úszó jégtömb azonban meghittebbé, költőibbé teszi a ceremóniát – láthatjuk, ahogy a természet erejének segítségével lassan válnak a hamvak eggyé a vízzel.

 

A jégurnát Diane Leclair Bisson tervezte, aki egy művész kreativitásával és egy antropológus gondosságával készítette a rendhagyó tárgyat. Az urna teljes mértékben környezetbarát és az USA-ban már kapható. A fejlesztők éveket töltöttek azzal, hogy kifejlesszék és tökéletesítsék a jégurnát. A védett, bejegyzett terméket megfelelően tesztelték a gyakorlatban is.

Rengeteg ember ápol szoros kapcsolatot az óceánnal, a tavakkal, a folyókkal élete során.

A víz az éltető elem, ami lehetővé teszi az életet a Földön. A történelem során, a különböző kultúrákban az élet szimbóluma, a megújulás, a tisztaság jelképe lett. A vízzel mindenkinek van valamilyen kapcsolata. Az úszó jégurna hozzásegít minket ahhoz, hogy szépen, emlékezetes módon búcsúzzunk az élettől.

Az úszó jégurna honlapján több információt találunk erről az új temetkezési módszerről: The Living Urn.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .