Diszkont ár kedvezményezetteknek?

Alaptalanul vélte lapunk forrásának, ezért azonnali hatállyal elbocsátotta egyik munkavállalóját a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. Így most ő az egyetlen felelőse annak, hogy a társaság több tízezer forintos kedvezményes temetéseket biztosított „kiemelt” ügyfeleinek. A BTI szerint nem történt szabálytalanság.

Súlyos érdeksérelmet szenvedett el a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. azáltal, hogy egyik munkavállalója munkaköri feladatát többször, szándékosan megsértette, ezért január 31-én azonnali hatállyal elbocsátották – értesültünk a BTI felügyeletét ellátó Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding Zrt.-hez és a városházához közel álló forrásokból. Az indoklás szerint főként amiatt, mert a dolgozó a cég vélelme szerint olyan dokumentumokat adott át lapunknak, amelyek alapján egyik tavalyi cikkünk készült (lásd: Parcellából pár cella, Magyar Narancs, 2012. november 15.). Ráadásul a BTI szerint az iratokból téves következtetéseket vontunk le. Csakhogy a zrt. döntéshozói tévednek: szerkesztőségünk semmilyen információt, dokumentumot nem kapott a BTI egyetlen alkalmazottjától sem. Az elbocsátott dolgozó nevéről először a múlt héten értesültünk, amikor felmondtak neki. A kirúgott munkavállaló többszöri megkeresésünkre sem kívánt nyilatkozni.

A Narancs novemberben számolt be arról, hogy a BTI kedvezményeket adott olyan vezető beosztású tisztségviselőknek, akik a szintén a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő BVK tagvállalatainál dolgoznak. Ez azért furcsa, mert a BTI-nek a Fővárosi Közgyűlés rendeletében megállapított fix díjai vannak, amiktől eltérni nem lehet. (Ahogyan például a BKV-bérletek, -jegyek sem vehetők meg olcsóbban az érvényben lévő díjszabástól eltérve.)

Titkos diszkont

Az engedélyek az olcsóbb temetői szolgáltatásokra többnyire a szolgáltatási főosztályvezetőhöz és a szolgáltatási igazgatóhoz köthetők, míg egy esetben a vezérigazgató, Horváth József a szolgáltatási igazgatóval együtt engedélyezte a Farkasréti temetőben a Makovecz Imre tervezte ravatalozóterem használatát kedvezményesen. De – mint megírtuk – a BVK alá tartozó Budapest Főváros Vagyonkezelési Központ Zrt. vezérigazgatója is kevesebbet fizetett a BTI-nek a hivatalos árnál. Más fővárosi cég vezető beosztású tagja is részesült a diszkontált temetésből, a BTI-ből származó dokumentumok szerint a BVK HR-igazgatója, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. főváros által delegált igazgatósági elnöke. Nem egetverő összegekről van szó – a 17 diszkontálási tételnél az engedmények összértéke 900 ezer forint -, mégis felháborító, mert egy hétköznapi polgár nemigen juthat (jellemzően) 50-100 ezer forinttal olcsóbb szertartáshoz.

Cikkünk megjelenése után a BTI vezérigazgatója gazdasági titok megsértésének gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettessel szemben. Tehát nem a megadott kedvezmények miatt, hanem mert azok ténye nyilvánossága került. A rendőrség azt közölte lapunkkal, hogy elrendelték a nyomozást.

Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő a BTI pénzfelhasználásával, gazdálkodásával összefüggő bűncselekmények miatt egy évvel ezelőtt tett feljelentést, és a Fővárosi Főügyészség áprilisban jelentette be, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Ennek, úgy tűnik, eddig egyetlen kárvallottja lett: információink szerint a mostani elbocsátásnak köze van az említett kedvezmények adásáról tanúskodó dokumentumoknak. Ezeket a papírokat a rendőrség mindenesetre kikérte a BTI-től.

Cikkünk után nemcsak feljelentés, hanem belső vizsgálat is indult a BVK-nál, illetve a BTI-nél, ami mindent rendben talált. Például a Farkasréti temetőben a Makovecz-ravatalozó használatáért azért nem számoltak fel díjat – állapította meg a vizsgálat -, mert az elhunyt a társaság dolgozója volt, akit munkavégzés során ért a halál, és ezért a társaság őt a saját halottjának tekinti. Ennek megfelelően a kiállított számlán a BTI szerepel vevőként. A gond csak az, hogy az általunk tavaly megírt (szintén a Makovecz-ravatalozóra vonatkozó) eset egy másik megrendelésre utalt, egy volt politikus hozzátartozójának a kedvezményes temetésére.

A novemberi cikkben ugyancsak említett Fiumei úti kriptaújraváltásnál a belső vizsgálat egyszerű adminisztrációs tévedésre bukkant. „A sírboltkönyvben nem 30, hanem 60 évet jegyeztek be lejárati időként. A társaság belső ellenőre megállapította az eltérést, és 2012. november 12-én intézkedés történt a korrigálásra, lejárati idő: 2041, erről a rendelkezőt értesítették. Amennyiben a 100 évre szóló díjat vesszük alapul, megállapítható, hogy eredeti szándék szerinti 30 évet tekintve nem volt engedményadás, kár nem érte a BTI-t, tekintettel arra, hogy az összeget a szolgáltatási igazgató eredetileg 30 évre határozta meg” – hozta a Narancs tudomására a Főpolgármesteri Hivatal. A kérdőjelek mégsem tűntek el, mivel a számlán a következő egyértelmű megjegyzés olvasható: „A 60 éves kripta bérleti díjának meghatározása Tóth Gábor igazgató úr engedélyével”. A díjtétel megnevezése: „hagyományos sírbolthely 60 évre Fiumei”, a „lejárat éve 2071”. Vagyis következetesen három helyen szerepel a 60 éves újraváltási adat, amit valamiképpen nem vett észre se a számla kiállítója, se Tóth Gábor, se a kedvezményezett.

A birtokunkban lévő dokumentumok tanúsága szerint az általunk korábban megírt kedvezményes eseteknél is legfeljebb apró pontatlanságokat találtak a belső vizsgálók – a korábbi munkapapírok és más iratok viszont egyértelműen utalnak a kedvezmények megadására, egy ízben a BTI vezérigazgatójának az engedélyével. Vagy például a 17 dokumentum között olyan is van, amelyen a „ravatali termet nem kell számolnunk, de ravatalozva lesz (…) engedélye alapján” megjegyzés szerepel – amely megjegyzésből ugyancsak nehéz lenne téves következtetést levonni.

A BTI felügyelőbizottsága december 5-i ülésén egyébként nem foglalt állást a cikkünk miatt indított belső vizsgálat eredményéről: az előzetes tájékoztatót hallgatta meg, a határozathozatalt pedig elnapolta.

Címlap fotó: Kovács Attila / MTI

10280Diszkont ár kedvezményezetteknek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .