Beszántás helyett kegyeleti park a köztemetőben

A felröppent híresztelések ellenére sem a város, sem a gondozással megbízott társaság nem tervezi a Győr-nádorvárosi köztemető megszüntetését. Az biztos: a temető már alkalmatlan új parcellák nyitására, ezért hosszú távon kegyeleti emlékparkká alakítják.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. hét városi köztemetőnek a gondozásáért felelő társaság, s egyben temetkezési szolgáltatást is végez, a Jószív Temetkezési Kft. alvállalkozói bevonásával.

Szigorú szabályok szerint

– A temetőgondozás pályázati úton került a cég feladatai közé tizenöt évre. Szigorú szabályok szerint működtetjük a temetőket. A napi feladat, hogy a temető mindenkori színvonala megfeleljen annak a kegyeleti állapotnak, ami a hozzátartozók látogatásához, az ott nyugvók emlékének megőrzéséhez szükséges – kezdte a Kisalföld kérdéseire adott válaszát a Komszol igazgatója, Kovács Barnabás.

A társaság középtávú feladata, hogy a tulajdonos, az önkormányzat eleget tudjon tenni annak a kötelezettségének, hogy folyamatos legyen a temetőkapacitás. Jelen pillanatban Győrben az 1912-ben üzembe helyezett nádorvárosi köztemető normál napi feladatainak lezárása zajlik.

Új parcellák kialakítására alkalmatlan

– Ez a köztemető ma már alkalmatlan arra, hogy tervezetten új parcellákban, egységes módon temetkezni lehessen. Természetesen arra továbbra is alkalmas, hogy a megváltott sírhelyeken temessenek. De alkalmas arra is, hogy például új urnahelyeken, akár urnafalakba, akár földbe lehessen temetni – hangsúlyozta Kovács Barnabás.
Az igazgató elmondta: a lezárási folyamat részeként a temetőgondnokság januárban átkerült a 35 hektáros Szabadi úti köztemetőbe, aminél 100 éves működtetéshez biztosított az infrastruktúra.

Ingyenes buszjárat

– Az eddigi működés alatt előjött néhány, lakosságot érintő probléma. Egyik ilyen a közlekedés. A hétvégeken már most is működik temetői járat, de augusztus elsejétől mindennap óránként indít ingyenes járatot a közlekedési társaság cégünk megbízásából, az adyvárosi decentrumból – ígérte a társaság vezetője.

A nádorvárosi köztemetőben a távolabbi célok miatt aggódik a lakosság, felröppentek olyan hírek, miszerint egy idő után teljesen megszüntetik a temetőt, mi több, exhumálják a halottakat, beszántják a sírokat. Mindezt azonnal cáfolta Kovács Barnabás:

– Egy köztemetőt valaki vagy ápolatlanságból, gondozatlanságból megszüntet, vagy pedig az idők végezetéig műveli, gondozza és ezzel a véleményem szerint legszentebb emberi érzésnek tesz eleget. Mi, a temető gondnokai ezt kívánjuk és ezt javasoltuk a tulajdonosnak, s az önkormányzat ezt el is fogadta.

A gondozás az igazgató megfogalmazásában azt jelenti, hogy azokat az 1912-től 1930-ig aktívan használt parcellákat, amelyek a régi bejárat
környékén találhatók, rendeleti úton lezáratták azért, hogy azokon 25 év múlva elvégezhessék a kegyeleti parkká alakítást.

Természetesen a lezárt parcellákban, a be nem temetett sírhelyekre továbbra is biztosított a hozzátartozó temetése, hiszen őket ez a jog megilleti. Viszont új sírhelyet nem adnak ki.

– Ezt félre lehet érteni vagy magyarázni. De valójában sem exhumálásról, sem temetőmegszüntetésről, parcellafelszámolásról nincs szó. Arról azonban igen, hogy kulturáltan szeretnénk megőrizni az idők végezetéig azokat a múltbeli emlékeket, amelyek sírhelyeket, valójában embereket, lelkeket takarnak – válaszolta kérdésünkre az igazgató.
Mindezt alátámasztják azok a munkák, amelyeket a társaság végez a nádorvárosi köztemetőben. Felújítják a ravatalozó környéki urnafalakat, az útburkolatot, sűrítik a kutakat.

Évtizedes probléma az új ravatalozónál a vízbetörés, amiről a hatósági vizsgálat megállapította, hogy szigeteléstechnikai problémák vannak. Várhatóan a város jövő évi költségvetésében szerepel majd ennek a helyreállítási költsége.

Vannak a temetőn belül olyan felületek, ugyancsak az új ravatalozó környékén, amelyeken ránézésre lehetne temetkezni. Azonban ott olyan magas a talajvíz, hogy az ÁNTSZ ezt nem engedi. Ezért ezek urnás parcellaként hasznosulnak.

kisalfold.hu

9640Beszántás helyett kegyeleti park a köztemetőben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .