Az MTK örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek a felújított Brüll kriptánál

brullBrüll Alfrédra, az MTK örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek pénteken délelőtt a Kozma utcai izraelita temetőben, a felújított Brüll kriptánál.

Az ünnepségen Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, hogy a felújított Brüll kripta egyike Magyarország több mint hatezer védett síremlékének, s egyben a nemzeti sírkert része. Hozzátette: a felújítás a Miniszterelnökség támogatásával határidőre, a költségkereten belül készült el.
Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke megemlékezésében Brüll Alfrédot minden idők legnagyobb magyar klubelnökének nevezte, aki hat nyelven beszélő, sikeres üzletember, két tucatnyi sportszövetség és klub alapítója és elnöke, valamint nemzetközi sportvezető volt, sikereit magabiztos, erős és céltudatos emberként érte el.
„Az elsők között volt, aki megértette és megteremtette, hogy mit is jelentsen az, ha valaki mecénása egy közösségnek, hiszen a saját vagyonából ajándékozott és adományozott” – jelentette ki Deutsch Tamás, aki emlékeztetett arra is, hogy amikor a zsidótörvények bevezetése miatt 1940 júniusában Brüll Alfréd vezetőtársaival együtt lemondott a Hungária FC vezetéséről, a klub sportolói inkább az egyesület feloszlatása mellett döntöttek.
Deutsch Tamás a sikeres sportvezető életpályájából felidézte azt is, hogy Brüll Alfréd ezután emigrált, de mivel visszavágyott, hazatért, s „egyike lett a több mint félmillió lemészárolt magyar zsidónak”.
„Brüll Alfréd a legjobbjaink egyike volt, példaadó abban, ahogy élt, amit tett. Élete felemelő példája annak, ahogyan egy ember tehetsége virágzóan kiteljesedik, halála pedig elrémisztő példája annak, hogy milyen borzalmakra képes az ember” – állapította meg az MTK Budapest elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a Brüll kripta ezentúl a magyar sport és magyar történelem emlékhelye lesz, ahová minden évben eljönnek majd a Brüll Alfréd Akadémia hallgatóival, az MTK legfiatalabb tehetségeivel, s fejet hajtanak az MTK örökös elnöke és legfontosabb személyisége előtt.
Az ünnepség végén elsőként Deutsch Tamás, majd a zsidószervezetek és az MTK családjának tagjai az emlékezés köveit helyezték el a Brüll kriptánál.

MTI

4860Az MTK örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek a felújított Brüll kriptánál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .